Pelajar UPM hasil produk makanan baru
SEBANYAK 10 produk makanan baru berjaya dihasilkan pelajar tahun akhir kursus Pembangunan Produk Makanan Baharu, Fakulti Sains dan Teknologi Makanan (FSTM), Universiti Putra Malaysia (UPM).
Dekan FSTM, Prof Dr Mohd Yazid Abdul Manap berkata antara produk makanan baru itu adalah ‘1 Gaga - Aiskrim Herba’, yang dibuat daripada susu soya, oat, pegaga dan hampas soya.
Beliau berkata 1 Gaga sesuai bagi peminat aiskrim yang menitikberatkan kesihatan terutama mereka yang mengalami alahan terhadap laktosa dan golongan vegetarian.
Sembilan produk makanan lain, katanya adalah ‘EbiC-Sup Bebola Daging’, ‘Cemp-Enak-Bebola Pastri’, ‘Dip em-Biskut dan Sos Pencicah’, ‘Veggie Bit-Konfeksi Gula’, ‘SuriFresh-Makanan Ringan’, ‘Yopai-Minuman Terfermentasi’, ‘Fiji-Makanan Ringan’, ‘Pulse Delight-Makanan Ringan’ dan ‘Vit-A-Mi-Mi Segera’.
Sambil menyifatkan kejayaan pelajar terbabit membuktikan keupayaan mereka mengintegrasi pengetahuan teknikal dalam kejuruteraan makanan, pemprosesan makanan, pembungkusan makanan dan mikrobiologi, beliau berkata,
“Latihan praktikal pelajar FSTM bukan saja membabitkan kemahiran bidang pengkhususan mereka malah menerapkan elemen kemahiran insaniah seperti kemahiran berpasukan, pemikiran kritis, kecekapan komunikasi, keusahawanan serta etika dan moral.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan