Isnin, 30 November 2009

Pelajar UPM hasil produk makanan baru

Pelajar UPM hasil produk makanan baru

SEBANYAK 10 produk makanan baru berjaya dihasilkan pelajar tahun akhir kursus Pembangunan Produk Makanan Baharu, Fakulti Sains dan Teknologi Makanan (FSTM), Universiti Putra Malaysia (UPM).

Dekan FSTM, Prof Dr Mohd Yazid Abdul Manap berkata antara produk makanan baru itu adalah ‘1 Gaga - Aiskrim Herba’, yang dibuat daripada susu soya, oat, pegaga dan hampas soya.

Beliau berkata 1 Gaga sesuai bagi peminat aiskrim yang menitikberatkan kesihatan terutama mereka yang mengalami alahan terhadap laktosa dan golongan vegetarian.
Sembilan produk makanan lain, katanya adalah ‘EbiC-Sup Bebola Daging’, ‘Cemp-Enak-Bebola Pastri’, ‘Dip em-Biskut dan Sos Pencicah’, ‘Veggie Bit-Konfeksi Gula’, ‘SuriFresh-Makanan Ringan’, ‘Yopai-Minuman Terfermentasi’, ‘Fiji-Makanan Ringan’, ‘Pulse Delight-Makanan Ringan’ dan ‘Vit-A-Mi-Mi Segera’.

Sambil menyifatkan kejayaan pelajar terbabit membuktikan keupayaan mereka mengintegrasi pengetahuan teknikal dalam kejuruteraan makanan, pemprosesan makanan, pembungkusan makanan dan mikrobiologi, beliau berkata,

“Latihan praktikal pelajar FSTM bukan saja membabitkan kemahiran bidang pengkhususan mereka malah menerapkan elemen kemahiran insaniah seperti kemahiran berpasukan, pemikiran kritis, kecekapan komunikasi, keusahawanan serta etika dan moral.

Idea Niaga :Ternak lembu lepas bersara ATM

Ternak lembu lepas bersara ATM
Oleh Jamaludin Husin
jamaludin@bharian.com.my

MUAR: Bermula dengan menternak tiga anak lembu iaitu seekor jantan dan dua betina, seorang bekas Penyelia Pemilihan Pegawai Kadet berpangkat Pegawai Waran 2 Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Shamsuddin Rais, 52, kini memiliki kira-kira 100 lembu dalam tempoh enam tahun.

Katanya, beliau mula menternak lembu secara kecilan pada 2003, selepas lima tahun bersara daripada ATM pada 1998, bertujuan mengisi masa lapang dengan kegiatan berfaedah.

Bagaimanapun, katanya, minatnya bercambah selepas mendapati ternakannya itu semakin serasi dengannya dan menambah bilangan haiwan ternakan itu dari setahun hingga ke setahun.
“Kini jumlah ternakan melebihi 100 ekor, selepas sebahagiannya dijual pada kadar RM1,900 hingga RM2,000 seekor apabila haiwan itu berusia dua tahun.

“Sebahagian besar ternakan saya baka tempatan yang membiak dalam ladang kelapa sawit di Kampung Batu 10, Paya Panjang, Jalan Muar-Pagoh, dekat Bukit Pasir, Muar,” katanya, ketika ditemui di ladang ternakannya.

Shamsuddin berkata, beliau berusaha membiakkan ternakan itu dengan baka import dari Australia yang bersaiz besar dalam usaha menghasilkan bekalan daging yang lebih banyak berbanding dengan baka tempatan.
Bagaimanapun, katanya, usaha itu kurang berhasil apabila 30 baka import dibawa masuk pada awal Januari lalu, 26 daripadanya mati dipercayai kesan daripada perubahan cuaca yang menyebabkannya tidak mampu bertahan lama berbanding dengan baka tempatan.

“Antara punca yang menyebabkan lembu baka Australia itu mudah mati disebabkan keadaan ladang ternakan yang berbukit serta berlumpur dan becak apabila hujan, selain suhu panas.

“Saya percaya faktor cuaca turut menyebabkan haiwan import itu tidak mampu hidup lama selain sering terjatuh ketika menuruni tanah yang sedikit curam dalam ladang ternakan,” katanya berasal dari Kampung Sungai Renggam, Panchor, di sini.

Shamsuddin berkata, beliau bersedia membekalkan lembu untuk majlis korban untuk Aidiladha, namun tempahan perlu dibuat sekurang-kurangnya tiga bulan sebelum Aidiladha.

Sabtu, 28 November 2009

Khazali usahawan perabot

Khazali usahawan perabot
Oleh SHAH NIZAM OMAR
shahnizam.omar@kosmo.com.my


KHAZALI YAHYA
________________________________________

DIA pernah berhenti sekolah beberapa kali akibat kesusahan yang dialami keluarga. Pengalamannya membanting tulang empat kerat demi mengusahakan sawah padi milik ibu bapanya ketika rakan sebaya yang lain bersekolah tidak pernah disesali.
Memandangkan dirinya tidak berpelajaran tinggi dan hanya tamat tingkatan tiga di Sekolah Menengah Agama Sungai Limau, Yan, Kedah, pada suatu hari seorang kenalan bapanya dari Alor Setar datang ke rumah untuk membawanya bekerja.
Riak gembira terpancar pada wajah Khazali Yahya kerana dia tahu kedatangan kenalan bapanya itu, Pak Omar umpama pembuka rezeki buat dirinya. Azamnya hanya satu iaitu mahu mengubah nasib diri dan keluarga.

Khazali kemudian gigih mempelajari selok-belok pembuatan perabot bersama Pak Omar selama dua tahun sebelum berubah angin bekerja di sebuah kilang di Guar Cempedak selama 10 tahun. Semua itu akhirnya menjadi titik tolak kepadanya untuk membuka sebuah bengkel perabot sendiri dengan nama Khazali Perabot.

Dengan modal permulaan sebanyak RM6,000, pemilik Khazali Perabot, Khazali, 58, boleh berbangga dengan pencapaiannya sekarang setelah menghambakan diri dalam industri perabot selama 23 tahun. Pendapatannya kini mencecah RM1 juta setahun.
Bagaimanapun, Khazali mengakui untuk membina nama dalam industri perabot dan perkayuan bukanlah mudah. Dia mengusahakan perniagaan secara kecil-kecilan bersama isteri tanpa sebarang bantuan.

"Ketika itu, dengan berbekalkan mesin pemotong kayu, saya dan isteri, Rosnah Abdul Razak, 54, bekerja siang dan malam demi meneruskan kehidupan untuk membesarkan lima orang anak.

"Tempahan yang diterima juga amat terhad kerana masih belum mempunyai pelanggan dari luar dan hanya mengharapkan penduduk kampung," katanya.
Berkat kerja keras Khazali, akhirnya pada tahun 1991, namanya mula dikenali terutama dalam kalangan penduduk negeri-negeri di utara Semenanjung Malaysia seperti Perak, Pulau Pinang dan Perlis.


SET perabot dapur dan almari yang dihasilkan syarikat Khazali Perabot di Sungai Limau, Yan, Kedah.
________________________________________

Bantuan agensi kerajaan

Namun begitu, kejayaannya dalam bidang tersebut turut disumbang oleh tunjuk ajar dan bantuan agensi-agensi kerajaan berkaitan.
"Saya pernah mengikuti kursus-kursus anjuran Majlis Amanah Rakyat (Mara) dan Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MTIB) di bawah Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi. Ia banyak memberi khidmat nasihat, selain membuat promosi di ekspo-ekspo besar dalam negara dan pemberian bantuan kewangan.

"Saya rasa sangat bersyukur dan berterima kasih di atas sokongan yang diberikan oleh MTIB. Tanpa pertolongan mereka, saya tidak mampu untuk sampai ke peringkat yang lebih tinggi," katanya.

Khazali kini menggaji 20 orang pekerja dan beroperasi di Kampung Kabu 10, Sungai Limau Dalam, Yan. Dia berhasrat untuk menjadikan kesemua pekerjanya sebagai usahawan sama sepertinya.

"Sampai bila nak bekerja makan gaji? Saya rasa semua pekerja di Khazali Perabot mampu pergi jauh. Malah ada antaranya telah pun berjaya membuka bengkel perabot sendiri," jelasnya.
Menyentuh kelebihan yang ada pada Khazali Perabot, katanya, kesemua perabot di situ dibuat mengikut kreativiti sendiri dan paling penting ia mengikut peredaran zaman.
Jelas Khazali lagi, syarikat yang diusahakannya itu membuat perabot berdasarkan tempahan pelanggan.

Biasanya, pelanggan-pelanggan yang ingin membuat tempahan akan datang sendiri ke ruang pameran sebelum perbincangan mengenai harga dan sebagainya dibuat bersama-sama.
Khazali juga akan menghantar kakitangan untuk mengukur bahagian-bahagian rumah seperti yang telah dibincangkan. Setelah siap, syarikat akan menghantar serta memasangnya.

Antara jenis perabot yang dihasilkan ialah almari baju, kabinet dapur, almari perhiasan dan rak-rak serbaguna.
Orang ramai yang ingin membuat tempahan bolehlah menghubungi Khazali di talian 012-4310685 atau faks ke 04-4255639.

Jelajah industri kayu

Dalam perkembangan lain, MTIB telah menganjurkan lawatan pertama kali ke Kedah dengan membawa 32 orang yang terdiri daripada kakitangan MTIB, pihak bank dan pengamal media. Ia bertujuan memperkenalkan industri perkayuan negara yang boleh diketengahkan ke peringkat yang lebih tinggi.

Pengarah Perancangan Strategik dan Hal Ehwal Korporat MTIB, Noor Laila Mohamed Halip berkata, lawatan itu diadakan untuk menyampaikan maklumat terkini tentang kemajuan dan prestasi kepelbagaian produk kayu.

DUA pekerja kilang Khazali sedang menyiapkan perabot yang ditempah khas oleh pelanggan.
________________________________________

"Kali ini MTIB memilih Kedah kerana ia mempunyai ramai usahawan dalam bidang perkayuan," katanya ketika ditemui pada Lawatan Mengenal Industri Perkayuan dan Mini Treasure Hunt MTIB bersama wakil media dan institusi kewangan.
Noor Laila turut menyatakan pihaknya menyumbang sebanyak RM40,000 kepada Khazali Perabot dalam bentuk geran yang diberikan di bawah Pakej Rangsangan Ekonomi Kedua.
"Biasanya ada dua jenis bantuan yang akan diberikan iaitu dalam bentuk bahan mentah dan mesin. Bagaimanapun, apa juga jenis bantuan yang diberikan dalam bentuk wang, ia tidak dinamakan atas nama pemilik syarikat, tetapi akan diberikan kepada pembekal bahan-bahan yang dibeli oleh syarikat itu," katanya.
Dalam lawatan selama tiga hari bermula 27 hingga 30 Oktober lalu, peserta berpeluang melawat beberapa kilang kayu serta perabot di serata Kedah termasuklah Malaysia Wood Industri Sdn. Bhd. (Sungai Petani), Khazali Perabot (Yan) dan NHL Indah Enterprise di Kodiang.

Idea Niaga: Agen Perlancongan

Idea : Agen Perlancongan
Niaganews


Idea sebagai agen Pelancongan yang melibatkan kos sekitar RM3000-5000 sahaja.
Menjadi Agen Perlancongan adalah salah satau idea perniagaan yang sangat bagus pada ketika ini. Prospek perniagaan ini sangat berkesan memandangkan kini Malaysia sedang menuju ke sebuah negara perlancongan dunia.

KETERANGAN PERNIAGAAN

Pelancong kini sudah mula memandang ke Malaysia, disebabkan oleh keharmonian dan Negara yang maju dari segi pembangunan. Pelancong sudah mula memilih ke kawasan yang khusus, dan tidak lagi hanya tertumpu ke kawasan yang utama sahaja. Jika anda seorang yang meminati aktiviti perlancongan, atau anda mempunyai kemahiran bahasa, atau keyakinan untuk berjumpa dengan orang ramai, maka konsep perniagaan sebagai Agen Perlancongan adalah sesuai untuk anda.Kelebihan didalam perniagaan ini adalah anda akan berjumpa dengan pelbagai jenis orang/pelancong yang menyebabkan anda akan lebih bekerja keras untuk mencari penginapan mereka, tempat makan/restaurant yang menarik untuk mereka atau mungkin anda akan mencari tempat-tempat yang menarik untuk mereka lawati. Semua ini akan membuatkan anda sibuk, tetapi lumayan pada keuntungan anda.Perkara pokok disini, adalah anda mesti mengkaji dan mengetahui dahulu kumpulan sasaran pelancong yang anda akan kendalikan. Lihat pada minat kumpulan pelancong tersebut, samaada mereka dari kalangan yang minat pada aktiviti hutan, atau mereka datang untuk mencuba makanan sahaja, atau mereka datng untuk aktiviti anak-anak mereka, atau pelbagai lagi. Anda boleh menguruskan mereka semua, dan untuk itu anda perlu ingat bahawa anda perlu untuk mengawal kewangan perbelanjaan anda. Di sini, anda perlu banyak membuat kajian yang akan berkaitan dengan kewangan perbelanjaan (kos perniagaan) anda dengan aktiviti yang hendak diberikan kepada pelancong tersebut.Disini sebagai ruang dan peluang anda, dicadangkan anda membuat konsep perniagaan ini yang tidak mengeluarkan kos yang tinggi. Mungkin anda boleh melakukan sesuatu aktiviti perlancongan yang tidak melibatkan kos yang tinggi, umpamanya aktiviti jungle tracking, atau anda mengambil komisyen dari aktiviti yang dijalankan oleh syarikat lain.Anda perlu ingat, dalam industry ini anda perlu membuat pelbagai rangkaian perniagaan yang kukuh. Antaranya dengan agensi penerbangan, atau agensi kenderaan darat. Sebab disini anda akan main harga pada kos pengangkutan. Mungkin sesetengah agensi penerbangan akan memberikan anda potongan 10-15% dari harga tiket sebenar, atau merujuk kepada berapa ramai pelancong yang anda bawa pada sesuatu masa.Sebagai agen pelancongan, anda perlu mempunyai kekuatan dalam rangkaian pengetahuan. Disini dimaksudkan, anda perlu ‘up-to-date’ dengan maklumat semasa. Termasuk harga terkini hotel, tempat makan, dan pelbagai. Dan yang paling penting, anda memerlukan kepakaran promosi dan iklan untuk pasaran perkhidmatan anda.

PASARAN

Pelanggan anda mungkin terlalu ‘cerewet’ mengani jenis/bentuk perlancongan yang anda tawarkan. Anda perlu menyediakan bentuk pelancongan yang luas dari mereka yang meminati memancing, jungle tracking, sehingga mereka yang meminati aktiviti sukan air. Pasarkan semua maklumat perniagaan anda ini di Internet, atau web site. Hantar maklumat perniagaan anda (broucher) kepada mereka yang mungkin akan melanggan perkhidmatan anda. Promosikan maklumat ada di kebanyakkan majalah dan suratkhabar di Malaysia.

APA YANG ANDA PERLUKAN

Yang paling penting anda mesti ada ialah Set Komputer, Capaian Internet, Mesin Fax dan talian Telefon.

10 Langkah mendapatkan ramai Pelanggan

10 Langkah mendapatkan ramai Pelanggan
Niaganews

-Gambar Hiasan

Sentiasa berhubung dan membina jaringan pengetahuan yang berterusan. Ini bergantung kepada jenis perniagaan atau perkhidmatan anda. Bina hubungan ini dengan menyertai pelbagai persatuan perniagaan, komuniti masyarakat atau menyertai acara-acara kebajikan yang akan meningkatkan hubungan perniagaan anda dengan masyarakat.

Langkah1: Bina Halaman Web Anda sendiri

Pada masa sekarang, mungkin jarang melihat pengguna dibawah umur 27 tahun menggunakan media cetakan untuk merujuk maklumat terkini. Ini kerana, Internet menjadi medan utama masa kini sebagai rujukan yang membawa hampir 90 peratus penduduk Malaysia mengetahui mengenai Internet. Kini, melalui internet anda perlu membina kekuatan dalam perniagaan iaitu mewujudkan Laman Web sendiri. Membina Laman Web sendiri untuk perniagaan anda tidak perlulah terlalu mahal atau payah kerana kini dengan masa yang singkat anda boleh memiliki halaman web sendiri dengan mudah dan murah seperti ditawarkan di Niaganews.com

Langkah 2: Menjadikan diri anda sebagai Penjual melalui internet.

Semua ketahui eBay atau Mudah.com.my merupakan sistem yang membantu anda untuk membina rangkaian jualan dan mencari pelanggan untuk menjual produk anda. Melalui internet, anda hanya memerlukan sedikit pengetahuan untuk menjadi penjual dengan menjual pelbagai barangan anda sendiri. Contohnya, barangan antic, pakaian lama, kasut lama dan eksosori diri. Semua barangan itu bagaikan ‘emas’ apabila anda mengetahuinya dan dapat menjualnya.

Langkah 3: Sentiasa berhubung.

Bina kekuatan jaringan perniagaan anda. Sentiasa berhubung dan membina jaringan pengetahuan yang berterusan. Ini bergantung kepada jenis perniagaan atau perkhidmatan anda. Bina hubungan ini dengan menyertai pelbagai persatuan perniagaan, komuniti masyarakat atau menyertai acara-acara kebajikan yang akan meningkatkan hubungan perniagaan anda dengan masyarakat. Di Niaganews.com contohnya, anda boleh membina rangkaian perniagaan melalui makluamt syarikat yang dipaparkan dan dari situ anda boleh mencari rakan niaga yang baru!.

Langkah 4: Cuba elakkan terlalu menggunakan Media Massa

“Media Massa : Kecuali anda mempunyai kewangan yang kuat!”. Anda boleh elakkan dari menggunakan media massa (elektronik & cetak) untuk membuat pengiklanan seperti di Suratkhabar, Radio, Telivisyen kerana anda perlu membelanjakan kos yang tinggi untuk meraih tumpuan pelanggan. Ingat! Kos yang terlalu besar tidak menjanjikan peningkatkan jualan anda. Untuk mengelak itu, anda boleh mengiklankan di majalah-majalah yang lebih murah. Seperti majalah yang baru wujud, media internet yang menawarkan perkhidmatan pengiklanan. Salain itu, anda boleh menggunakan perkhidmatan penghantaran flyer iklan yang menawarkan perkhidmatan serendan RM500 dan menumpu kepada pelanggan yang berkesan. Yang paling penting, gunakan kekuatan maklumat perniagaan anda dalam membawa mesej kepada pelanggan.

Langkah 5: Bina “Kumpulan Pemikir” Anda

Kumpulan adalah kekuatan dalam membina keupayaan perniagaan. Dalam melayari perniagaan anda, seboleh-bolehnya bentuklah kumpulan perniagaan anda sendiri. Tidak kisahlah jika berlaianan latarbelakang, yang penting bila anda dalam berkumpulan anda boleh berkongsi pengalaman, pendapat dan pengetahuan. Ini semua akan membantu anda dalam meningkatkan ketajaman pemikiran. Ingat!, bila anda ada kumpulan sendiri, masing-masing akan membantu antara satu sama lain. Binalah ukhuwah ini, mungkin 2 kali dalam seminggu berjumpa sambil makan tengahari, minum petang atau makan malam.

Langkah 6: Guna kekuatan Hebahan Berita Perniagaan

Antara cara lain yang mudah dan murah untuk membina kekuatan perniagaan anda ialah melalui hebahan berita perniagaan anda. Hebahan berita kepada pelanggan akan meningkatkan keupayaan capaian maklumat perniagaan anda sehingga 200%. Ini kerana ia memberikan ruang kepada pelanggan untuk membaca dan memahami mengenai berita perniagaan anda. Di Niaganews.com kami memahami dan memberikan kemudahan hebahan berita kepada pelanggan secara percuma. Anda hanya perlu menghantar maklumat perniagaan anda, kami akan sebarkan.

Langkah 7: Pastikan tanya soalan kepada palanggan “Ada apa lagi saya boleh bantu?”

Ingat, melalui sedikit soalan ini anda akan terkejut dengan balasan dari pelanggan anda. Mungkin, dari pesanan yang sedikit anda akan mendapat pesanan yang lebih banyak dari pelanggan anda. Soalan yang mengambil berat perhatian pelanggan merupakan etika yang tinggi dalam perniagaan. Cuba amalkan dan ajar sekali kakitangan anda yang lain.

Langkah 8: Guna Ruang Pengiklanan pada kos yang murah dahulu.

Ruang pengiklanan adalah sangat berkesan untuk mendapatkan perhatian pelanggan. Cuba dahulu menulis iklan atau memaparkan iklan pada ruangan yang melibatkan kos yang rendah. Barulah pergi ke ruangan yang lebih mahal. Bukan apa, Cuma nak lihat konsep perniagaan anda itu boleh diterima ramai atau tidak. Sebab, banyak perniagaan yang besar kini memulakannya dengan yang kecil dahulu.

Langkah 9: Gunakan kekuatan Maklumat yang sedia ada.

Menulis artikel atau apa jua bentuk hebahan maklumat adalah salah satu kaedah pengiklanan yang kuat dan ini semua anda boleh lakukan tanpa melibatkan sebarang kos. Jika anda mempunyai pengalaman, pengetahuan yang berguna dan boleh dikongsi bersama anda sudah boleh membina kekuatan maklumat tersebut. Dengan kekuatan tersebut, anda boleh berkongsi di Majalah, Suratkhabar, dan Media Online seperti di Niaganews.com

Langkah 10: Layan Pelanggan anda bagai RAJA!

Selain membina kekuatan produk dan perkhidmatan untuk memastikan setiap pesanan pelanggan dapat ditunaikan dengan sempurna, anda perlu meningkatkan atau menambah nilai kepada mutu layanan anda kepada pelanggan. Ini termasuklah dalam pelbagai aspek. Melalui khitmat layanan istimewa kepada pelanggan, insyaallah akan hadirlah pesanan yang bertambah. Cuba lakukan yang terbaik untuk perniagaan anda.

Membawa “Brand” perniagaan anda kepada pelanggan

Membawa “Brand” perniagaan anda kepada pelanggan


Jenama Dunia

Tidak mencukupi jika anda sekadar mempunyai nama dan logo dalam perniagaan anda. Anda perlu membuat perubahan dengan mewujudkan “Brand” yang akan melambangkan identity syarikat anda. Disini, kami lebarkan pengetahuan dan perkongsian untuk anda mengenai “Brand”.

Di Malaysia, jika anda berjalan di bandar atau pasaraya jelas sekali anda akan melihat syarikat yang telah berjaya melalui “brand” –nya sendiri. Seperti KFC, anda akan lihat bagaimana ia membawa brand makanan sehingga kepada suatu nilai yang tinggi. Ia berpegang kepada prinsip. Iaitu keupayaan Brand -KFCDalam membina keupayaan Brand anda sendiri, tidak semestinya memerlukan jutaan ringgit, namun sebagai pemilik syarikat yang kecil, anda juga boleh membina Brand yang membolehkan orang ramai mengenali produk anda.

Kenapa perlu Brand?

Dalam pengenalan “Brand” logo adalah penting. Namun ia bukanlah sesuatu yang terlalu berperanan besar, kerana “Brand” ini merangkumi penglibatan yang luas seperti aliran proses pengeluaran produk, peralatan untuk pemasaran, waimma perkara kecil seperti business card anda. Ini semua akan membina keyakinan pelanggan anda untuk mengenali perniagaan anda melalui “Brand” yang dibawa.

Dalam tahap membina “Brand” ini, ia melihat kepada aspek yang menyeluruh seperti cara anda menjawab telefon, bagaimana berhadapan dengan pelanggan, dan ini akan melambangkan nilai syarikat anda selain daripada keunikan logo anda.

Melalui Brand, perkara yang penting adalah ia dapat menyampaian maklumat mengenai perniagaan anda. Dalam kata lain, jika pelanggan ingat Brand ia akan ingat produk. Contohnya, jika Niaganews.com adalah brand utama: yang menjalankan perkhidmatan pembinaan laman web. Jika terdapat pelanggan yang ingin membina laman web, dia akan teringgat Niaganews.com, dan melalui nama atau brand Niaganews.com pelanggan akan dapat capai maklumat yang Niaganews.com adalah syarikat yang berkeupayaan membina laman web pada harga murah.

Kekuatan Brand ini juga akan memberi peranan yang besar dalam membina rangkaian perniagaan anda. Jika anda dilihat dapat membina brand yangkuat, sudah tentunya ia akan menyakinkan lebih ramai orang. Ini semua bergantung kepada bagaimana anda mencorak brand syarikat anda.

Bagaimana hendak bermula

Dalam memulakan keupayaan “Brand” syarikat, perkara yang perlu diingat ialah anda tidak semestinya berbelanja pada kos yang besar untuk membina “Brand”. Bagi sesebuah syarikat yang kecil, tidak perlulah kepada perbelanjaan yang sehingga menjejaskan keupayaan kewangan syarikat. “Branding” bukanlah sesuatu yang membawa kepada perbelanjaan kos yang besar. Bagi setiap syarikat, ia mempunyai identity dan reputasi yang tersendiri. Ini sudah memadai untuk membina Brand yang kuat. Apa yang perlu dilakukan adalah dengan membina keupayaan reputasi syarikat ke tahap maksimum dan anda juga perlu tahu, ke mana hala tuju syarikat.

Persoalan yang paling besar yang perlu difikirkan dalam membina “Brand” adalah apakah matlamat pembinaan “Brand” dan kenapa pelanggan perlu kepada “Brand” anda. Juga, sebagai usahawan adalah anda bersedia menerima kritikan?. Kritikan ini akan melibatkan pelbagai aspek. Tidak semestinya logo. Kalau logo, anda boleh tukar yang lain dan mungkin masalah yang sama juga akan timbul. So, “Brand” bukan sekadar mencantikkan logo, namun ia mempunyai aspek lain yang perlu diambil perhatian.
Di sebalik Logo

“Branding” adalah sangat penting dan kebanyakkan syarikat telah gagal kerana ia tidak dapat membina keupayaan pemasaran produk dan tidak dapat memikirkan kelainan dalam strategi perniagaan.“Branding” adalah suatu perkara yang abstrak dimana ia bukan sekadar memaparkan imej logo syarikat di papan-papan iklan, dan pengiklanan di media-media. Ia adalah sesuatu pendekatan yang halus yang akan membawa jenama syarikat anda lebih dikenali. “Branding” lebih kepada bagaimana anda mempersembahkan identity syarikat. Melalui business card, tajaan dan memberi khidmat nasihat kepada komuniti masyarakat. Sebagai contoh, syarikat boleh menaja sesuatu program amal tanpa mengharapkan apa-apa balasan, namun disebalik itu ia memberikan anda kredit kepada masyarakat mengenai identity syarikat anda. Bukan hanya kerana anda memiliki syarikat yang kecil dan anda juga berfikiran kecil. Namun, berhati-hati kerana kini ramai orang yang berfikiran terlalu sempit dan suka ambil mudah.
Mudah untuk kita berfikiran sempit, kerana kita tidak mahu sampai ketahap itu. Namun tidak semestinya anda berfikiran besar dan terpaksa berbelanja besar. Fikirkan.

INFO PENGARAH SYARIKAT - AKAUN & CUKAI

INFO PENGARAH SYARIKAT - AKAUN & CUKAI

Gambar hiasan

Kegagalan pengarah untuk menyerahsimpan kepada SSM satu penyata tahunan setiap tahun boleh dikenakan kompaun sebanyak RM200 mengikut seksyen dan peraturan 165(4), dan mengikut seksyen 169(1), kegagalan pengarah membentangkan akaun untung rugi dalam mesyuarat agong tahunan boleh dikenakan kompaun sebanyak RM3,000 maksimum

AKAUN SYARIKAT

Mengikut seksyen 167 Akta Syarikat 1965, pengarah bagi sebuah syarikat bertanggungjawab memastikan bahawa syarikat menyimpan segala rekod perakaunan yang mencukupi untuk menggambarkan transaksi perniagaan yang dijalankan.

Rekod perakaunan perlu cukup untuk mengesahkan kedudukan kewangan syarikat berada dalam keadaan ‘benar dan saksama’ dalam penghasilan penyata untung rugi, dan kunci kira-kira yang diambilkira semasa proses audit. Rekod-rekod ini perlu disimpan sekurang-kurangnya tujuh (7) tahun.

Setiap tahun juga syarikat perlu membentangkan di dalam Mesyuarat Agung Tahunan penyata akaun beraudit sebelum dihantar ke Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).
Perlantikan Juruaudit syarikat boleh dilakukan dalam tempoh 3 bulan selepas syarikat ditubuhkan.

Kegagalan pengarah untuk menyerahsimpan kepada SSM satu penyata tahunan setiap tahun boleh dikenakan kompaun sebanyak RM200 mengikut seksyen dan peraturan 165(4), dan mengikut seksyen 169(1), kegagalan pengarah membentangkan akaun untung rugi dalam mesyuarat agong tahunan boleh dikenakan kompaun sebanyak RM3,000 maksimum.

CUKAI SYARIKAT

Sistem taksiran sendiri telah diperkenalkan untuk syarikat pada tahun 2001. Di bawah sistem ini, pengarah syarikat bertanggungjawab untuk mengenalpasti liabiliti cukai syarikat itu sendiri dan mengisi dan menghantar borang cukai, dan membuat bayaran kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN)

Pembayar cukai mestilah memastikan liabiliti cukai yang ditaksirkan adalah betul dan perlu membuat pembayaran mengikut tempoh yang ditetapkan. Namun, ini tidak bermakna pihak LHDN langsung tidak menyemak borang yang telah dihantar. Peratusan tertentu diambilkira untuk dilakukan AUDIT CUKAI yang mana terdapat kemungkinan besar berlakunya kurang lapor pendapatan bercukai, atau salah pengiraan cukai
Syarikat perlulah menyimpan segala rekod dan butir-butir transaksi perniagaan. Ini akan membantu dalam pengesahan mana-mana tuntutan belanja dalam pengiraan cukai yang dibuat dan perlu ditunjukkan semasa syarikat diaudit oleh pihak LHDN.


Mohd Husainy,
MHM ASSOCIATES
Chartered Accountants (NF 0948)
03-41078457 / 012-2160744
www.mhmfirm.com
mhm_01@yahoo.com

Pelajari dari pengalaman : untuk peniaga kecil

Pelajari dari pengalaman : untuk peniaga kecil
Niaganews 08 October, 2008 06:41:00


Gambar Hiasan

Jika anda kekal pada saiz pernigaan yang sederhana anda boleh mengawal aliran wang tanpa gangguan akauntan luar, pengarah lain, atau pemegang saham. Anda juga boleh mengawal dan mengarahkan keupayaan syarikat anda sendiri tanpa gangguan, sebab anda BOSS!

Membuka sesebuah perniaagaan di Malaysia ini tidak akan lari dari sebarang risiko. Tidak kira apa pun yang berlaku, sesebuah perniagaan yang dibina dengan keringkat sendiri perlu diteruskan demi membina sebuah harapan yang lebih menyakinkan. Di sini, kami ingin berkongsi sedikit pengalaman bagi dinilai sebagai seorang usahawan kecil yang membina kejayaan melalui survivor yang sukar.

Bagi seorang usahawan/peniaga kecil TIGA (3) perkara perlu; jika diamalkan akan mengekalkan anda dalam dunia perniagaan.

1. Jangan bina empayar terlalu besar

Maksud disini bukannya tidak mahu lihat pernigaan kecil anda maju dan membesar. Tapi ingat, anda yang membina pernigaan ini dengan keringat dan susah payah sendiri. Jika pergi terlalu besar anda akan alami kesukaran luar jangka. Sebagai contoh, berkenaan pembahagian untung. Jika anda kekal pada saiz pernigaan yang sederhana anda boleh mengawal aliran wang tanpa gangguan akauntan luar, pengarah lain, atau pemegang saham. Anda juga boleh mengawal da mengarahkan keupayaan syarikat anda sendiri tanpa gangguan, sebab anda BOSS! Tapi kalau anda nak fikir sebaliknya, terpulanglah.

2. Elakkan berada di bandar besar

Bagi sesebuah pernigaan yang kecil, perkara penting yang perlu diambil perhatian adalah kawasan operasi. Sebab, kawasan operasi ini memainkan peranan yang penting dalam pelbagai urusan pernigaan, contohnya: kadar sewa pejabat, pelbagai cukai, kos sara hidup tinggi, kos upah tinggi dan banyak lagi. Memang ada fakta menyatakan bandar besar membawa pelanggan yang ramai, tapi anda perlu ingat di setiap pecan kecil atau kawasan luar bandar, anda juga boleh beroperasi dengan mengambil order/tempahan pelanggan di bandar.

3. Bina melalui Keupayaan keluarga sendiri

Perniagaan yang anda buka sendiri, sudah tentunya membawa impian agar ia memberi kebaikkan kepada generasi anda yang akan datang. Perniagaan yang semakin maju akan memerlukan warisan dan kesinambungan pengurusan agar pernigaan anda berterusan. Perlu dipraktikkan untuk membenarkan ahli keluarga anda sendiri yang akan menyambung kesinambungan itu. Bukannya KRONI, tapi anda perlu memilih orang yang dipercayai dan anda sendiri tahu latarbelakangnya, peribadi sosialnya, sikap dan pendidikannya. Anda tidak akan rugi.

Apa perlu buat dengan RM10,000

Apa perlu buat dengan RM10,000
Norzuhaira Ruhanie

Gambar Hiasan

Walau pun ekonomi dalam kegawatan dan nampak goyah, pakar menyarankan supaya tidak berhenti menabung untuk kegunaan masa depan. Contohnya simpanan untuk pendidikan anak. Disiplin meyimpan secara berterusan adalah yang terbaik.

BUKA TABUNG KECEMASAN ANDA

Situasi kelembapan ekonomi yang melanda dunia kini berterusan menyebabkan beberapa sektor seperti export, perusahaan pembuatan dan komoditi mengalami kesukaran untuk meneruskan perniagaan mereka. Adalah amat bijaksana seseorang mempunyai simpanan RM 10,000.00 untuk kegunaan yang belum dikenal pasti dimasa akan datang. Rajen Devadason, dari Secutities Commision-Licensed Financial Planner dengan MAAKL, Mutual Bhd dan CEO of RD WealthCreation Sdn Bhd, berkata. Tabung kecemasan ini akan menjadi sangat penting kepada mereka yang berkemungkinan berhadapan dengan kehilangan kerja disebabkan oleh kelembapan ekonomi dunia. Katanya bagi mereka yang menerima gaji harus mempunyai simpanan kos perbelanjaan sekurang kurangnya untuk tempoh enam bulan dan bagi mereka yang berkerja sendiri ialah dua belas bulan. Tabung simpanan ini harus di simpan dalam akaun simpanan semasa atau simpanan tetap bagi memastikan keselamatan ditahap yang maksima.

TINGKATKAN SIMPANAN ANDA

Walaupun ekonomi dalam kegawatan dan nampak goyah, pakar menyarankan supaya tidak berhenti menabung untuk kegunaan masa depan. Contohnya simpanan untuk pendidikan anak. Disiplin meyimpan secara berterusan adalah yang terbaik. Sekiranya gagal, inilah masanya membetulkan keadaan supaya ianya berada di landasan yang betul.Pada kadar keuntungan 14% setahun , RM 10,000.00 akan bertambah sebanyak RM 18,000.00 dalam masa 15 tahun.Haznah Hamzah yang mengajar dalam bidang Certified Financial Planner (CPF) programme, berkata Ibubapa seharusnya menabung untuk pendidikan anak anak seawal yang mungkin. Beliau mencadangkan mengunakan National Education Saving Scheme (SSPN) sebagai tempat yang terbaik untuk menabung untuk pendidikan anak yang diuruskan oleh National Higher Education Fund Corp. Skim tersebut menawarkan keuntungan tahunan sebanyak 4% sejak 2005, dimana ianya lebih tinggi dari 1.5% sehingga 3.1% ditawarkan oleh bank dalam skim simpanan pendidikan. Simpanan melebihi RM 3,000.00 dalam SSPN juga dikecualikan cukai dan ianya dijamin oleh kerajaan Malaysia.

Sumber: Personal Money, Issue #88 December 2008

Pengurusan Dokumen dan Buku Simpankira Utama

Pengurusan Dokumen dan Buku Simpankira Utama
En. Norani

Account

Maksud dokumen asas ialah bukti bertulis bagi tujuan menyokong sesuatu urusniaga. Ianya digunakan semasa membuat catatan kedalam jernal dan lejar. Berikut ialah jenis-jenis dokumen asas yang perlu diadakan oleh pengusaha perniagaan:-
Dokumen Asas

I. Bil Tunai

Diguna untuk merekod urusniaga jualan secara tunai. Dokumen ini mencatitkan nama pelanggan, tarikh jualan, kuantiti jualan, jumlah jualan, dan cara bayaran samaada dengan tunai atau cek

II. Inbois Jualan

Diguna untuk merekod urusniaga secara kredit (hutang). Dokumen ini mencatit nama pelanggan, tarikh jualan, kuantiti jualan, jumlah jualan dan tempoh bayaran serta syarat kredit yang lain.

III. Resit

Diguna untuk mencatit semua wang tunai dan cek yang diterima oleh syarikat selain daripada jualan tunai. Ia dijadikan bukti penerimaan bayaran daripada pihak yang membayar. Maklumat-maklumat yang dicatitkan pada dokumen ini ialah nama pembayar, tarikh bayaran diterima, tujuan bayaran dan cara bayaran samaada dengan wang tunai atau cek.

IV. Baucer Bayaran

Dokumen dalaman untuk tujuan meluluskan sesuatu pembayaran yang akan dibuat samada melalui tunai atau cek. Hanya orang yang tertentu sahaja dibenarkan meluluskan baucer bayaran ini. Butir-butir yang perlu ada pada dokumen ini ialah nama penerima, tarikh bayaran, jumlah bayaran, cara bayaran samada tunai atau cek, tujuan bayaran dan nama orang yang diberi kuasa untuk meluluskan pembayaran. Untuk tujuan kelulusan pembayaran, bukti pembayaran perlu dilampirkan bersama ini seperti nota tuntutan, inbois pembekal dan sebagainya.

V. Pesanan Belian

Dokumen yang digunakan semasa memesan barang-barang yang hendak dibeli. Ia mengandungi nama pembekal, barang dipesan, spesifikasi, kuantiti yang dipesan, harga dan tarikh serta tempat hantaran.

VI. Nota Hantaran

Dokumen yang memaklumkan penghantaran barangan yang dipesan oleh pembeli. Butir-butir pada dokumen ini ialah nama pelanggan, tarikh hantaran, kuantiti barangan yang dihantar dan pengesahan penerimaan oleh pelanggan.

VII. Nota Debit

Dokumen untuk memaklumkan tindakan debit telah dilakukan keatas akaun pelanggan. Contoh, memaklum pelanggan nilai sebenar jualan kredit adalah melebihi nilai yang dinyatakan dalam inbois yang terdahulu. Butir-butir yangn dicatit dalam dokumen ini ialah, nama pelanggan, tarikh, jumlah yang didebitkan dan sebab-sebab tindakan debit dikenakan.

VIII. Nota Kredit

Dokumen untuk memaklumkan tindakan kredit telah dilakukan keatas akaun pelanggan. Contoh, memaklum pelanggan nilai sebenar jualan kredit adalah kurang daripada nilai yang dinyatakan dalam inbois terdahulu. Butir-butir yang dicatit dalam dokumen ini ialah, nama pelanggan, tarikh, jumlah yang dikreditkan dan sebab-sebab tindakan kredit dikenakan.

IX. Dokumen-dokumen sokongan lain

Dokumen-dokumen sokongan lain yang diterima bagi menyokong dokumen asas diatas perlu disimpan untuk tujuan rujukan. Dokumen sokongan lain adalah seperti bil air, notis tuntutan, bil lektrik, dan lain-lain.

3 Peraturan Mengawal Cash Flow Anda

3 Peraturan Mengawal Cash Flow Anda
Niaganews

Kawal perniagaan anda dari masalah perjalanan kewangan (Cash Flow) melalui tips pengurusan kewangan ini.

Pengurusan Cash Flow yang tidak teratur telah banuyak “membunuh” perniagaan. Menurut kajian, hampir 80% perniagaan yang ‘tutup’ adalah disebabkan oleh masalah pengurusan Cash Flow yang tidak efisyen

Untuk mengelak perkara ini berlaku kepada perniagaan anda, berikut adalah 3 Peraturan untuk menjaga Cash Flow untuk ingatan anda.

Keuntungan(Profit) bukannya Cash untuk anda, ia adalah bentuk akaun.

Akaun adalah lebih kompleks dari apa yang anda fikirkan. Anda tidak boleh menggunakan profit untuk membayar bil-bil anda. Sebenarnya, melalui profit ini, akan menyebabkan anda dibuai ‘mimpi’ indah. Jika anda berniat untuk menggunakan profit sebagai kaedah untuk membayar bil dan pelanggan anda, fikirkan semula. Ini akan membawa kepada ‘penutupan’ perniagaan anda. Jika ini berlaku, anda akan melihat profut tanpa memiliki se-sen pun keuntungan.

Aliran wang bukan intuitif

Jangan berfikir kearah ini. Anda perlu ingat, membuat aktiviti jualan tidak semestinya ia bermakna anda mempunyai wang/keuntungan. Membuat perbelanjaan tidak semestinya bermakna anda telah membuat pelbagai pembayaran. Inventori (Simpanan) disini adalah proses membeli dan anda telah membayarnya, dan ini kemudiannya disimpan sehingga ia menjadi kos jualan untuk akan datang.

Tunai seiring dengan pertumbuhan kewangan anda

Ini sangat penting dan mudah berlaku. Anda selalu mengimpikan perniagaan anda membesar. Kita semua mahukan kearah itu. Pada suatu ketika anda akan berjaya mengaut keuntungan yang berlipat kali ganda dan ini akan menyebabkan pertumbuhan perniagaan anda. Semakin besar perniagaan anda, semakin banyak wang (Tunai) yang akan anda perlukan. Tetapi ingat, anda perlu berhati-hati, semakin banyak wang (Tunai) yang anda gunakan semakin besar pengurusan kewangan anda.

Proses Simpankira peniaga IKS

Proses Simpankira peniaga IKS
Norani Mohd Noor


Gambar Hiasan

Tugas-tugas yang berkaitan dengan perkara diatas merupakan tugas hakiki seorang kerani kewangan/akaun. Semasa membuat pengambilan staf untuk jawatan kerani/kewangan, pastikan calon terbabit faham serta mempunyai kebolehan dalam melaksanakan tugas

Pihak Bank berpendapat sebuah manual mengenai system simpankira perniagaan IKS perlu diadakan yang dapat memberikan manfaat berikut:-

• Memaklumkan kepada pengusaha tentang dokumen dan buku-buku paling minima yang perlu diadakan
• Memamndu staf yang membuat kerja-kerja simpankira tentang kaedah dan peraturan merekod serta mencatat setiap urusniaga mengikut cara yang betul
• Mumudahkan penyediaan penyata kewangan akhir, iaitu Penyata untung/rugi dan Penyata neraca kira-kira. Penyata-penyata ini amat berguna kepada pengusaha untuk tujuan pengawasan prestasi perniagaan masing-masing.
• Dapat memastikan penyata kewangan yang disediakan mempunyai ketetapan yang tinggi. Seterusnya kerenah dan kesulitan semasa mengaudit akaun perniagaan dapat dikurangkan.
• Dapat mendorong pengusaha IKS untuk menggunakan perisian berkomputer yang lebih mudah dan cekap berbanding dengan penyediaan simpankira secara konvensional.

Proses Simpankira Perniagaan IKS
Langkah-langkah yang perlu diikuti semasa membuat simpankira perniagaan:-
• Langkah 1 : Penyediaan dokumen asas
• Langkah 2 : Catatan pada Buku Jernal
• Langkah 3 : Pemindahan ke BUku Lejar
• Langkah 4 : Penyediaan Imbang Duga
• Langkah 5 : Penyediaan Penyata Kewangan

Peraturan membuat catatan:
• Penyediaan dokumen asas
• Disediakan secara harian sebaik sahaja sesuatu urusniaga hendak dilakukan
• Catatan ke buku Jernal
• Dicadang dipindahkan secara harian untuk mengelakkan kemungkinan adanya urusniaga yang tercicir
• Pemindahan ke buku Lejar
• Dicadang dipindahkan sebulan sekali iaitu sempena dengan penutupan akaun perniagaan pada akhir bulan
• Penyediaan imbang duga
• Dicadang dibuat sebulan sekali sebaik sahaja buku Lejar ditutup
• Penyediaan penyata Kewangan
• Dicadang disedia secara bulanan sebaik sahaja imbang duga telah diimbangkan untuk tujuan makluman dan analisis oleh pihak pengurusan

Tugas-tugas yang berkaitan dengan perkara diatas merupakan tugas hakiki seorang kerani kewangan/akaun. Semasa membuat pengambilan staf untuk jawatan kerani/kewangan, pastikan calon terbabit faham serta mempunyai kebolehan dalam melaksanakan tugas-tugas yang disebut diatas.

Para usahawan pula perlu memastikan langkah-langkah diatas dipatuhi sepanjang masa dan meletakkannya diantara senarai tugas atau rutin yang terpenting serta diberi keutamaan yang tinggi.

Kepentingan pengurusan Akaun

Kepentingan pengurusan Akaun
Norani Mohd Nor

Akaun dan kewangan


Akta Syarikat 1965 (bagi Syarikat Sdn Bhd) dan AKta Hasil Dalam Negeri merupakan akta yang menggariskan panalti tersendiri yang boleh dikenakan keatas pengusaha perniagaan yang melanggar Akta perakuanan dan kewangan.

Didapati ramai dikalangan pengusaha IKS gagal mengadakan sistem simpankira perniagaan yang sempurna. Punca kegagalan ini diantaranya ialah:-

1) Kurangnya kesedaran tentang kepentingan mengadakan sistem simpankira perniagaan yang sempurna dikalangan pengusaha-pengusaha utama

2) Tidak mempunyai staf yang cekap dan berkebolehan. Kebanyakkan daripada mereka tidak mampu untuk mengajikan kerani akaun yang berkebolehan. Sebaliknya menyerahkan tugas ini kepada kerani am yang tidak mempunyai pengetahuan tenatang simpankira.

3) Kegagalan pengusaha untuk menghantar staf yang berkenaan mengahdiri latihan yang berkaitan bagi meningkatkan kemahiran dalam bidang simpankira.

Diantara akibat dan kesulitan yang akan timbul daripada kegagalan pengusaha IKS untuk menyediakan sistem simonakira perniagaan yang sempurna ialah:-

1) Gagal untuk membuat pengawasan yang berkesan ke atas kedudukan kewangan perniagaan menyebabkab perniagaan mengalami masalah kekurangan tunai untuk menampung operasinya

2) Gagal untuk menyiapkan penyata kewangan akhir seperti yang ditetapkan oleh Akta Syarikat 1965 (bagi Syarikat Sdn Bhd) dan AKta Hasil Dalam Negeri. Kedua-dua akta ini telah menggariskan panalti tersendiri yang boleh dikenakan keatas pengusaha perniagaan yang melanggar Akta ini.

3) Sukar bagi institusi kewangan untuk menimbangkan bantuan kewangan sekiranya pengusaha perniagaan tersebut berbuat demikian kerana ketiadaan penyata kewangan lalu atau penyata kewangan yang dikemukakan tidak tepat.

Apa itu Pengurusan Kewangan?

Apa itu Pengurusan Kewangan?
Niaganews


Perkara yang selalu dilupakan adalah pengurusan cukai dan estate planning. Berapa ramai orang tidak tahu cara tidak membayar cukai dengan cara yang sah dan berapa banyak aset yang tidak dapat dicairkan kerana tidak merancang pembahagian harta.
perancangan kewangan adalah pelan yang komprehensif dan ia bersifat personal. Pelan anda dan pasangan anda pun pasti ada perbezaan. Perancangan kewangan bukan sekadar membeli produk ABC dan dana XYZ.

Apabila disebut maudu’ pengurusan kewangan, ini lah yang perlu anda tahu:

1. Pengurusan Cashflow
2. Perancangan Cukai
3. Pelan Insurans
4. Pelan Pelaburan
5. Pelan Persaraan
6. Estate Planning

Asasnya adalah pengurusan cashflow. Sebab ia akan memberi kesan besar kepada hal-hal lain. Kalau anda gagal melakukan active savings dan tidak mengawal perbelanjaan, sebenarnya anda sendiri mencipta barah kewangan sendiri yang anda akan rasai 20-30 tahun akan datang. Malah, salah guna kad kredit boleh menyebabkan barah itu merebak dalam masa 5-10 tahun sahaja.

Kesilapan seterusnya adalah apabila anda menyamakan pelan insurans, pelan pelaburan dan pelan persaraan dalam satu produk. Baik dalam unit amanah, investment-link insurance dan lain-lain. Pelan-pelan ini sebenarnya adalah lebih dari sekadar anda membeli produk-produk daripada ejen yang mendekati anda.

Perkara yang selalu dilupakan adalah pengurusan cukai dan estate planning. Berapa ramai orang tidak tahu cara tidak membayar cukai dengan cara yang sah dan berapa banyak aset yang tidak dapat dicairkan kerana tidak merancang pembahagian harta.
Dan selaku orang Islam, ada 2 pelan tambahan yang mesti anda masukkan:

1. Pelan Fardhu Haji
2. Pengurusan Zakat

Ingat, perancangan kewangan adalah pelan yang komprehensif dan ia bersifat personal. Pelan anda dan pasangan anda pun pasti ada perbezaan. Perancangan kewangan bukan sekadar membeli produk ABC dan dana XYZ. Itu bukan merancang kewangan, itu namanya anda tolong bayarkan installment kereta mewah ejen tersebut.

Sumber : http://www.pakdi.net/biz/apa-itu-pengurusan-kewangan/

Langkah penting : Menulis Rancangan Perniagaan

Langkah penting : Menulis Rancangan Perniagaan
Niaganews

Gambar Hiasan


Semua ini boleh diibaratkan sebagai senjata utama perniagaan anda dalam usaha untuk memberikan keyakinan kepada pihak pemberi pinjaman seperti Bank atau pelabur. Ia juga berguna kepada perjalanan perniagaan anda untuk menilai tahap kekuatan dan kelemahan perniagaan yang akan diceburi.

Terlalu banyak rancangan perniagaan yang hanya tinggal impian atau dibuat sekadar mimpi tanpa mendatangkan pelbagai hasil yang boleh membawa kepada keuntungan.

Walaupun perkara ini sering berlaku di antara usahawan kita dengan pelbagai alasan, namun jangan ia sekali-kali berlaku kepada Rancangan Perniagaan anda sendiri. Jangan jadikan ia mimpi ‘hangat tahi ayam’!. Dalam membuat rancangan perniagaan, perlu lihat pada KRITIKAL isu, atau perkara yang penting dan ia merujuk kepada perkara yang berkaitan plan perniagaan termasuk struktur organisasi, kewangan, visi, misi dan tujuan sebenar rancangan perniagaan ditulis. Kekuatan isu dan cadangan ini memberikan kesan dan gambaran kepada pelabur, pemilik perniagaan dan bakal pekerja yang akan bersama-sama dalam membina kewujudan dan kejayaan rancangan perniagaan tersebut. Semua ini boleh diibaratkan sebagai senjata utama perniagaan anda dalam usaha untuk memberikan keyakinan kepada pihak pemberi pinjaman seperti Bank atau pelabur. Ia juga berguna kepada perjalanan perniagaan anda untuk menilai tahap kekuatan dan kelemahan perniagaan yang akan diceburi.

Mungkin terdapat pelbagai format untuk membuat sesebuah rancangan perniagaan, namun secara praktikalnya anda perlu mengikut aturan umum yang menggambarkan kekuatan sesebuah rancangan perniagaan. Antaranya mengenai pendekatan atau strategi yang digunapakai, fokus utama dalam setiap perancangan termasuk Visi, pembeli (buyer), bentuk pasaran/corak pasaran, bentuk persekitaran perniagaan (business demographics), persaingan, sasaran, dan juga Cash Flow (aliran tunai).

VISI & OBJEKTIF:

Dalam membina Rancangan Perniagaan, anda perlu melihat kepada sesuatu yang unik dan lain dari yang lain bagi membina suatu kekuatan untuk menghadapi persaingan dari pesaing anda. Visi anda perlu fokus kepada ruang yang boleh anda kuasai dan perlu membina sumber yang membawa kepada pengembangan perniagaan secara tersusun.

Belia dipelawa program Burger Mat Salai

Belia dipelawa program Burger Mat SalaiKIOS burger yang akan digunakan oleh usahawan baru yang menyertai program Burger Mat Salai di Kepala Batas, Pulau Pinang baru-baru ini.
________________________________________

KEPALA BATAS - Syarikat perniagaan berasaskan kios burger, Mat Salai Sdn. Bhd. (Mat Salai) yang beribu pejabat di Kuala Lumpur mempelawa lebih ramai usahawan kecil khususnya di kalangan belia di kawasan utara supaya menceburi perniagaan menjual burger dalam usaha menjana pendapatan yang menguntungkan.
Pengedar Tunggal Mat Salai di kawasan utara, Muhammad Mohd. Ali berkata, program berasaskan mentor mentee ini memberi penekanan daripada aspek menawarkan bimbingan, sesi ceramah sehinggalah kepada menjayakan perniagaan yang diceburi kumpulan berkenaan.
"Terdapat beberapa pakej yang ditawarkan kepada usahawan baru iaitu kios asas (mudah alih) yang berharga RM5,000, kios premium (statik) berharga RM11,000 dan yang terbaru lori bergerak bernilai RM10,000," katanya ketika menyampaikan ceramah kepada peserta Bengkel Usahawan Perniagaan Mat Salai di sini baru-baru ini.
Muhammad menjelaskan sebanyak 50 kios perniagaan tersebut akan dibuka di sekitar Pulau Pinang menjelang bulan depan dan disusuli dengan daerah lain seperti di Perai, Sungai Petani, Kulim, Baling, Langkawi, Jitra, Parit Buntar, Bagan Serai, Selama, Gerik dan Pengkalan Hulu.
Menurutnya, setiap usahawan yang menceburi program berkenaan akan dibekalkan dengan peralatan memasak, pakej promosi dan mereka perlu menghadiri kursus penyediaan makanan termasuk pengurusan perniagaan.

PKS kena keluar produk berdaya saing, inovatif

PKS kena keluar produk berdaya saing, inovatif
Oleh Kamarulzaidi Kamis
kamarulzaidi@bharian.com.my

SYARIKAT Malaysia perlu mengalihkan konsep perniagaan daripada mengeluarkan produk kos rendah kepada yang bermutu tinggi tetapi pada harga berdaya saing jika mahu terus kekal di pasaran, kata Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

Beliau menegaskan, dalam sektor perkilangan, syarikat Malaysia tidak boleh lagi bersaing bersandarkan produk berharga murah kerana jika terus berbuat demikian, mereka akan ketinggalan.

“Negara lain seperti China, Vietnam, Thailand dan Indonesia memiliki kos buruh jauh lebih rendah, justeru persaingan dalam kategori itu adalah cukup kuat,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Mesyuarat Peringkat Menteri Kewangan Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik di Singapura baru-baru ini.

Persatuan Usahawan Wanita Malaysia

Persatuan Usahawan Wanita Malaysia


Persatuan Usahawan Wanita Bumiputera (USAHANITA) telah ditubuhkan pada tahun 1981 dan dianggotai oleh Usahawan Wanita Bumiputera
Persatuan Usahawan Wanita Bumiputera (USAHANITA) telah ditubuhkan pada tahun 1981 dan dianggotai oleh Usahawan Wanita Bumiputera yang aktif dalam pelbagai bidang perniagaan.

Setakat ini 3,000 orang ahli berdaftar di seluruh negeri di Semenanjung Malaysia di dalam bidang Kontraktor, Pembuatan, Pengimport, Franchise, Informasi Teknologi, Perkhidmatan, Perunding, Pemborong, Jualan Langsung, Pembekal serta Produk Makanan dan Kraft dari Negeri Johor, Pahang, Kedah, Perak, Wilayah Persekutuan Putrajaya, Selangor, Negeri Sembilan dan Melaka serta 40 Daerah di bawah cawangan negeri masing-masing...

USAHANITA telah menganjurkan seminar perniagaan, sessi perbincangan serta misi perniagaan di dalam dan di luar negara. Disamping mengejar peluang-peluang perniagaan, USAHANITA turut menganjurkan pelbagai acara kebajikan dan sosial.
Diperingkat antarabangsa, Usahanita juga berinteraksi dengan Persatuan IWAPI dari Indonesia, FICCI dari India. Lawatan sambil berniaga ke Negeri China, INdonesia, Thailand, Vietnam, Brunei, Saudi Arabia dan banyak lagi.

Dibawah payung Federal of Women Enterprenuer Association Malaysia (F.E.M) yang ditubuhkan oleh Kementerian Pembangunan Usahawan, Usahanita juga bergabung dengan persatuan-persatuan usahawan malaysia yang lain seperti Peniagawati, NAWEM, DUID, WAWASANITA dan DPMM. Melalui F.E.M kementerian mengawasi kemajuan ahli-ahli di dalam persatuannya disamping menyalurkan matlamat dan peluang-peluang yang ada.

USAHANITA juga diberi kepercayaan oleh Pihak KPDN & HEP, Kementerian Usahawan & Koperasi, Kementerian Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Matrade, SMIDEC, MARA, Institusi-institusi dan lain-lain untuk bersama-sama menjayakan dan meningkatkan eknomi negara.

Capaian Web Sesawang : http://www.usahanita.com.my

Isnin, 23 November 2009

PENGENALAN KEPADA PEMASARAN

PENGENALAN KEPADA PEMASARAN


1.PENGERTIAN PEMASARAN
2.FUNGSI PEMASARAN
3.OBJEKTIF DAN AKTIVITI PEMASARAN
4.MASALAH PEMASARAN
5.STRATEGI PEMASARAN

MAKSUD PEMASARAN:

- menyalurkan barangan dan perkhidmatan kepada pengguna akhir.
- tujuannya ialah untuk mencari keuntungan
- barang keluar apabila ada permintaan
- permintaan bergantung kepada keperluan dan kehendak.
- pengeluar menggunakan saluran yang sesuai untuk mempromosikan produk mereka.

PERBEZAAN JUALAN DENGAN PEMASARAN

JUALAN


1.UNTUK KEUNTUNGAN
2.TIDAK AMBIL KIRA KUALITI BARANG.

PEMASARAN

1.BOLEH MEMUASKAN KEPERLUAN DAN KEHENDAK PELANGGAN DAN DAPAT UNTUNG.
2.AMBIL KIRA KUALITI BARANG.

FUNGSI PEMASARAN

1.MEMBANTU PENGELUAR MEWUJUDKAN SISTEM PASARAN YANG CEKAP – MEMPUNYAI GABUNGAN PENGELUAR, PEMBORONG DAN PENIAGA
2. MENINGKATKAN JUALAN ATAU PERMINTAAN.

3.KONSEP PEMASARAN – PENEKANAN YG DIBUAT OLEH PENGELUAR DALAM MEMASARKAN BARANGAN.
4. STRATEGI PEMASARAN – PENGELUAR MENILAI FAKTOR YG MEMPENGARUHI STRATEGI PEMASARAN.

5,TEKNIK PEMASARAN – TEKNIK UTK MEMASARKAN BARANGAN.
6.AGENSI PEMASARAN – PERANAN YG DIMAINKAN OLEH AGENSI KERAJAAN/SWASTA.

OBJEKTIF DAN AKTIVITI PEMASARAN

OBJEKTIF:

1.sediakan barang/perkhidmatan utk memenuhi keperluan dan kehendak.
2. mendapat keuntungan maksimum
3. Mengharapkan produk lama di pasaran.

AKTIVITI PEMASARAN:

1.PENIAGAAN – membeli dan menjual utk keuntungan
2.PERGUDANGAN – menyimpan dan mengred
3.PENGANGKUTAN – mengagihkan barang
4.PROMOSI – pengiklanan, promosi jualan, jualan langsung dan publisiti.

MASALAH PEMASARAN

1.PERSAINGAN - mengikut jenis barangan - perlu tonjolkan keistimewaan.
2. KEADAAN EKONOMI - ekonomi naik brg baru mudah dijual - ekonomi turun susah nak jual barang permintaan turun pengeluar rugi.

STRATEGI PEMASARAN

Untuk mendapatkan pelanggan. Terbahagi kepada 2:

a) Sasaran pasaran: siapa pengguna utk tentukan strategi pasaran
b) Campuran pemasaran: 4P

ELEMEN CAMPURAN PEMASARAN

4 ELEMEN PENTING:

1.Produk
2.Harga
3. Tempat
4.Promosi

1.PRODUK

1.Barangan atau perkhidmatan
2.Perlu memenuhi kehendak dan keperluan.
3.Keuntungan yang maksimum
4.Mempunyai kualiti, jenama,pembungkusan,jaminan dan khidmat sampingan.

Kualiti
Kualiti tinggi untuk menjamin pasaran kepada barangan tersebut. Memuaskan hati pembeli dan pengguna.

Jenama
Penjenamaan membezakan antara satu produk dengan yang lain.

Pembungkusan
Pembungkusan mampu menarik minat pembeli, menjaga kualiti dan mutu. Gunakan plastik, kotak atau bekas plastik.

Jaminan dan khidmat sampingan Pembeli merasa terjamin apabila membeli produk yang dijual. Ada tempat untuk membuat aduan.

2.HARGA

Harga ditentukan mengikut beberapa faktor:
1.Permintaan Permintaan tinggi harga barang boleh meningkat contoh kereta.
2.Kos Kos pengeluaran dan berapa keuntungan boleh menjadi faktor penentuan harga.
3.Berdasarkan jenama mengikut keadaan pasaran

3.TEMPAT

Selesa dan strategik.Ciri-ciri:

i) Jenis perniagaan
- Menentukan tempat perniagaan - Perniagaan runcit.
ii) Modal yang ada - Modal tinggi utk kedai di bandar.
iii) Pesaingan dengan peniaga lain - Perlu mengkaji saiz pesaing, kelebihan dan kekurangannya. - Kalau lokasi banyak pesaing kena usaha cari pelanggan
iv) Jenis pelanggan -meliputi umur, jantina, pendapatan, tingkat perbelanjaan,kebudayaan dan agama.
v) Kemudahan yang ada -Lengkap dengan kemudahan asas
vi) Undang-undang dan kawalan zon -undang-undang ditetapkan oleh majlis kerajaan tempatan, dewan bandaraya dan majlis perbandaran

4.PROMOSI

1.Kaedah, cara untuk memberitahu, menyedarkan, memujuk dan mempengaruhi orang ramai.
2.Bertujuan utk mewujudkan, mengekalkan dan memperluaskan pasaran bagi sesuatu produk

Aktiviti terbahagi kepada 4:


i) Pengiklanan

a) Iklan penerangan maklumat dan penerangan . Tidak mempengaruhi pembeli. Contoh Pameran dan Ekspo Sains di UM
b) Iklan memujuk maklumat dan penerangan terperinci. Memujuk dan mempengaruhi pembeli untuk membeli . Contoh Smart Shop
c) Iklan mengingat. memastikan pengguna terus menggunakan produk ini. Contoh: Ubat gigi, syampoo

ii) Jualan langsung.
Jurujual datang ke rumah ataupun pejabat.Latihan dan teknik memujuk akan diajar kepada jurujual. Demonstrasi dilakukan untuk menyakinkan pengguna. Contoh …..

iii) Promosi jualan menambahkan kualiti jualan. hadiah percuma, cabutan bertuah dan jualan murah.

iv) Publisiti menggunakan media seperti suratkhabar, tv , radio dan sebagainya.

KEPENTINGAN CAMPURAN PEMASARAN

1.MEMPERKENALKAN PRODUK
2. MENARIK MINAT PEMBELI
3.MENINGKATKAN JUALAN
4.KEUNTUNGAN YANG TINGGI

TEMPAT YG SESUAI UTK PASARKAN PRODUK

1.KEMUDAHAN INFRASTRUKTUR
2. BERHAMPIRAN PELANGGAN
3.KEMUDAHAN PENGANGKUTAN

PILIH PROMOSI YG SESUAI UNTUK TUJUAN PEMASARAN

1.JENIS PRODUK
2.KOS MEMPROMOSI
3.SAIZ PERNIAGAAN
4.GOLONGAN PENGGUNA SASARAN
5.TUJUAN MEMPROMOSI
6.POLISI KERAJAAN
7.LIPUTAN PASARAN

Ahad, 22 November 2009

KEPERLUAN LATIHAN UNTUK PARA PROFESIONAL KEWANGAN

FAKTOR SOSIAL DAN EKONOMI BERI PETANDA ADANYA PERUBAHAN TERHADAP KEPERLUAN LATIHAN UNTUK PARA PROFESIONAL KEWANGAN, KATA ACCA
Friday 20/11/2009

KUALA LUMPUR, 20 NOVEMBER 2009

Trend sosial dan ekonomi semasa telah mempengaruhi secara mendadak akan keperluan latihan ke atas kerjaya kewangan global, menurut satu laporan terbaru daripada ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants).

Laporan Insight terbaru daripada badan perakaunan ini yang bertajuk “The 2009 Employer Guide to Training Trends in Finance”, menyatakan bahawa tabiat rangkaian sosial masa kini telah menjana permintaan yang tinggi ke atas pembelajaran elektronik atau e-pembelajaran. Berbanding dengan keputusan yang diperolehi pada tahun lepas, terdapat peningkatan sebanyak 11% bagi jumlah responden yang menyebut tentang kecenderungan terhadap
e-pembelajaran dalam membentuk kemahiran perniagaan mereka.

Simon King, Pengurus Pembangunan Profesional di ACCA dan pengarang bersama laporan itu berkata, “Apa yang dapat kita saksikan ketika ini adalah pengaruh tabiat-tabiat rangkaian sosial ke atas kecenderungan medium pembelajaran pembangunan professional kepada masyarakat. Penyelidikan yang dijalankan baru-baru ini telah mendapati bahawa lebih banyak masa melayari internet ketika ini dihabiskan untuk tujuan rangkaian (networking) dan penulisan blog berbanding e-mel. Peningkatan ini telah diserap masuk ke dalam kecendurungan pembelajaran.”

Simon King menyambung, “Kerumitan persekitaran perniagaan dan ketidaktentuan keadaan ekonomi semasa telah meningkatkan perhatian terhadap beberapa aktiviti tambah nilai utama yang dilakukan oleh para akauntan. Kepentingan aktiviti-aktiviti ini secara tidak langsung akan mempengaruhi jenis-jenis kemahiran yang ingin dibina oleh mereka. Akauntan-akauntan sedang menguruskan risiko-risiko, memastikan ketahanan perniagaan, dan mereka juga menjadi penjaga kepada pentadbiran korporat dan piawaian etika yang baik.”

Untuk kajian ini, 5,000 ahli ACCA di seluruh dunia telah diminta untuk mengenal pasti jenis-jenis kemahiran yang mereka ingin dipertingkatkan, dan pengurusan risiko dan pengurusan kewangan disenaraikan sebagai yang paling utama. Dari segi pembinaan kemahiran-kemahiran perniagaan, mereka telah mengenal pasti kemahiran-kemahiran analisis(Analysis Skills) sebagai keutamaan nombor satu mereka.

Responden-responden dari Malaysia telah memilih lima jenis topik bagi peningkatan kemahiran perniagaan yang sama seperti yang dipilih peringkat global. Bagaimanapun, terdapat perbezaan yang ketara dalam tahap respon bagi ‘Kemahiran Analisis’, yang telah mencatatkan peratusan jauh lebih tinggi di Malaysia (58%) berbanding global (42%).

Jennifer Lopez, Ketua Negara Bertindak(Acting Country Head) bagi ACCA Malaysia menambah, “Ianya adalah suatu perkara yang menggalakkan untuk mengetahui bahawa peserta-peserta dari Malaysia memberi maklum balas yang baik ke atas e-pembelajaran, memandangkan medium ini diletakkan di lima tangga teratas walaupun tidak tersenarai pada tahun lepas.

Dalam era globalisasi kini, e-pembelajaran merupakan suatu alat penting bagi profesional-profesional kewangan untuk mendapatkan akses kepada laporan dan berita terkini sebagai satu kaedah untuk kekal relevan dan berdaya saing. Keputusan-keputusan yang diperolehi membuktikan bahawa rakyat Malaysia sememangnya amat peka dan sentiasa mengikut trend-trend global.”

Sambung Simon King: “Keputusan ini merupakan suatu gambaran tentang apa yang dianggap penting dalam perniagaan – pengurusan kewangan yang baik, pengurusan risiko yang teguh dan pengaplikasian pengetahuan kewangan terhadap pembuatan keputusan komersil yang sememangnya dititik beratkan dalam situasi perniagaan masa kini.”

Tambah Jennifer Lopez: “Cabaran utama bagi para profesional perniagaan dan kewangan adalah semata-mata untuk mendapatkan pengetahuan – dengan mengaplikasikan apa yang kami gelar ‘kanta kewangan’ kepada proses pencapaian keputusan perniagaan.

“Pemimpin-pemimpin perniagaan mahukan bantuan dalam usaha ke arah pemulihan, dan ianya bermula dengan memiliki pemahaman sebenar ke atas pendorong-pendorong risiko dan nilai dalam perniagaan. Persekitaran operasi juga lebih rumit ekoran daripada keadaan ekonomi, maka adalah munasabah jika profesional kewangan mahu memantapkan kemahiran pengurusan risiko dan analitikal mereka bagi memenuhi keperluan perniagaan.”

Laporan ini juga menunjukkan bahawa:
· Laporan kewangan, kemahiran komunikasi, kemahiran kepimpinan dan kemahiran pertukaran pengurusan juga telah dikenal pasti sebagai perkara-perkara utama untuk pembangunan.

· Organisasi mesti menawarkan suatu formula yang melibatkan pendekatan-pendekatan pembelajaran, dan e-pembelajaran perlu menjadi sautu komponen dasar bagi tawaran ini. Laporan ini menunjukkan bahawa akauntan-akauntan cenderung untuk memperolehi kemahiran-kemahiran ini dalam persekitaran secara berdepan (face-to-face), tetapi e-pembelajaran semakin mendapat tempat di hati mereka.

· Suatu pendekatan global yang konsisten adalah penting memandangkan penemuan penyelidikan ini telah menunjukkan bahawa apa yang ingin dipelajari oleh akauntan-akauntan dan bagaimana mereka ingin melakukannya adalah konsisten tanpa mengira faktor geografi. Ketika ini, terdapat satu persetujuan ke atas apa yang syarikat-syarikat perlukan daripada jabatan kewangan mereka.

· Ahli-ahli ACCA di Malaysia telah memilih ‘Kewangan Korporat dan Pengurusan Kewangan’ sebagai topik teknikal paling popular yang memerlukan pembangunan lebih lanjut. Topik ini mencatatkan peratusan sebanyak 69% di Malaysia berbanding 60% di peringkat global.

· ‘Kemahiran Analisis’ merupakan topik kemahiran perniagaan yang paling popular dan dianggap memerlukan perkembangan yang lebih. Ia mencatatkan peratusan sebanyak 58% berbanding 45% di peringkat global.


Simon King menyimpulkan bahawa, “Sepanjang tahun 2009, belanjawan untuk gaji dan latihan berada di bawah tekanan. Persekitaran luaran telah memberikan impak yang besar ke atas tuntutan yang diletakkan kepada profesional kewangan dan peranan yang mereka perlu sumbangkan. Akan tetapi, masa yang digunakan untuk mencipta dan melaksanakan sesebuah program pembangunan kakitangan yang sesuai kekal sebagai suatu pelaburan yang sentiasa penting demi masa depan sesebuah organisasi.”

Catatan untuk Editor
1. ACCA adalah sebuah badan global untuk akauntan-akauntan profesional. Kami mensasarkan untuk menyediakan kemahiran berkaitan perniagaan yang menjadi pilihan utama kepada mereka yang komited, berkeupayaan dan bercita-cita untuk mendapatkan kerjaya yang memuaskan dalam bidang perakaunan, kewangan dan pengurusan. Kami mempunyai seramai 362,000 pelajar dan 131,500 ahli di 170 buah negara.
2. Kesemua ahli ACCA yang aktif dalam kerjaya mereka dikehendaki untuk menyertai Perkembangan Profesional Berterusan atau Continuous Professional Development (CPD) untuk memastikan mereka mengekalkan dan memperoleh pengetahuan dan kemahiran-kemahiran yang diperlukan untuk berjaya dalam persekitaran perniagaan yang dinamik dan mencabar ini. Dengan tumpuan terhadap etika dan pembelajaran serta pembangunan yang relevan, ACCA percaya bahawa CPD bukan sahaja penting kepada pencapaian aspirasi kerjaya tetapi juga merupakan satu tunjang untuk mendapatkan kepercayaan masyarakat ke atas kerjaya perakaunan.
3. ACCA telah mengambil pendekatan yang fleksibel kepada CPD bagi menghargai kepelbagaian ahli-ahlinya; terdapat 4 cara yang boleh diambil oleh para ahli untuk mencapai CPD dan juga satu set peluang pembelajaran komprehensif yang ditawarkan, termasuklah kursus-kursus secara berdepan (face to face) dan acara-acara rangkaian, kelayakan-kelayakan lanjut, penyelidikan, akses kepada piawaian dalam talian (online), pilihan yang luas bagi jenis-jenis teknikal dan e-pembelajaran perniagaan, dan akhir sekali, pembelajaran maya yang canggih yang disokong oleh teknologi-teknologi terkini.
4. ACCA memahami isu-isu sebenar yang dihadapi oleh perniagaan-perniagaan kecil kerana seramai 63,000 daripada ahli-ahli kami bekerja di Industri Kecil Sederhana (IKS) atau perkongsian-perkongsian kecil di seluruh dunia.
1. Maklumat penuh boleh didapati di laman web ACCA:
http://www.accaglobal.com/pubs/mhc/research/latest/2009trends_finance.pdf
2. Untuk mengakses laporan-laporan lain dalam siri Insight, termasuk Accountants for business, penyelidikan terkini bagi fungsi-fungsi kewangan, sila layari www.accaglobal.com/mhc

SUMBER : ACCA Malaysia Sdn Bhd

UNTUK MAKLUMAT LANJUT HUBUNGI:
NAMA : Ainul Ibrahim
Bilik Berita ACCA
TEL : 03-2713 5051
MOBIL : 019-2869068
EMEL : ainul.ibrahim@my.accaglobal.com

TARIKH SIARAN : 2O NOVEMBER 2009
DISIARKAN OLEH PERHUBUNGAN MEDIA & PENGURUSAN ACARA BERNAMA

Sabtu, 21 November 2009

Kerajaan Tumpu Promosi Jenama Berkualiti

Kerajaan Tumpu Promosi Jenama Berkualiti

KUALA LUMPUR, 20 Nov (Bernama) -- Kerajaan menumpu untuk mempromosikan jenama berkualiti bagi membina kesetiaan pengguna dan membezakan produk dan perkhidmatan Malaysia dalam pasaran.

Penjenamaan lebih daripada hanya sekadar mengiklankan nama atau logo, kata Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop.

Usaha mendapatkan kualiti seumpama itu memerlukan penambahbaikan yang penuh teliti, terutamanya dalam reka bentuk, pembungkusan, pelabelan dan pemasaran produk, katanya pada malam anugerah 30 Jenama Paling Bernilai Malaysia, hari Jumaat.

Gabungan identiti dan kualiti yang padu akan memberi prospek baik bagi mengukuhkan kemampanan jenama Malaysia dalam pasaran, katanya.

Bagi membantu syarikat-syarikat menyepadukan penjenamaan ke dalam strategi dan amalan perniagaan mereka, Kerajaan telah mengambil beberapa inisiatif untuk memudahkan syarikat Malaysia mencipta dan membangunkan jenama produk dan perkhidmatan mereka.

Salah satunya Program Pembangunan Jenama-PKS yang bertujuan membantu syarikat mengubah produk dan perkhidmatan mereka bagi mencapai kualiti dan keandalan yang lebih tinggi serta meningkatkan pembungkusan, agar ia mampu menjadi satu jenama yang unggul, katanya.

Selain itu, geran juga disediakan kepada syarikat-syarikat bagi pembangunan dan promosi jenama Malaysia dalam pasaran antarabangsa.

Sementara itu, Direktori Jenama Malaysia memprofil jenama utama Malaysia, terutamanya dalam mengketengahkan produk bernilai kukuh, serta tarikan globalnya.

Pelbagai insentif juga disediakan bagi aktiviti penggalakan eksport dan promosi jenama, katanya.

Pertumbuhan jenama Malaysia yang dianggap lebih antarabangsa akan mengukuhkan lagi reputasi Malaysia bagi produk berkualiti dan meningkatkan kedudukan negara dalam pasaran global.

Ini sejajar dengan strategi Kerajaan untuk menggalakkan syarikat Malaysia menjadi sebahagian daripada rangkaian pengeluaran global dengan mengembang ke pasaran luar negara bagi memanfaatkan peluang dan mendapatkan teknologi baharu, katanya.

Sementara itu, Public Bank Bhd, dengan nilai jenama RM6.593 bilion, muncul sebagai jenama paling bernilai negara.

Public Bank merupakan satu daripada lima jenama dalam senarai yang bernilai sekurang-kurangnya AS$1 bilion. Jenama lain ialah Maybank, CIMB, Celcom dan Parkson.

-- Bernama

Cari Pasaran Khusus Bagi Produk Unik

Musa Mahu Sektor Pembuatan Cari Pasaran Khusus Bagi Produk Unik

KOTA KINABALU, 20 Nov (Bernama) -- Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman meminta sektor pembuatan di negeri itu mencari pasaran khusus bagi beberapa produk unik negeri itu dalam usaha menjadi lebih inovatif.

Katanya industri pembuatan mesti melabur dalam penyelidikan dan pembangunan serta berkerjasama dengan institusi penyelidikan untuk menghasilkan produk baharu yang menarik minat pengguna.

"Dengan menambah nilai kepada produk dan melabur dalam pakej menarik serta memahami trend pasaran, saya pasti industri pembuatan Sabah akan berkembang," katanya pada majlis Malam Persekutuan Pekilangan-Pekilang Sabah (FSM), malam Jumaat.

Musa berkata walaupun kerajaan melaksanakan peranannya dalam menangani isu-isu berkaitan pekilangan, pengusaha dalam sektor itu wajar mengikuti trend dan menkaji kehendak pasaran.

"Industri pertanian di Sabah sangat maju dan ia semakin terkenal kerana aktiviti akuakulturnya.

"Terdapat rangkaian produk hiliran yang boleh dihasilkan menerusi sektor-sektor itu yang boleh diguna untuk meningkatkan kedudukannya di rantau ini," katanya.

Musa berkata kerajaan negeri telah melantik FSM untuk meneraju Kumpulan Kerja Teknikal bagi Infstruktur.

"FSM bersama dewan perniagaan, persatuan dan peneraju industri utama seperti KKIP Sdn Bhd dan POIC Sdn Bhd, telah mengemukakan isu-isu serta cabaran yang menjejaskan industri itu serta mencadangan tindakan untuk meningkatkan infrastruktur di negeri ini.

"Permohonan itu meliputi keperluan membaiki infrastruktur, termasuk lapangan terbang, pelabuhan, jalan dan landasan kereta api, jambatan, selain sistem pembentungan dan saliran kawasan perindustrian," katanya.

Musa berkata kerajaan akan menimbang semua cadangan dan maklum balas daripada sektor swasta sebelum membuat perubahan terhadap dasar, syarat dan peraturan membabitkan industri dan orang ramai.

Beliau juga mendorong FSM supaya terus mempromosikan Sabah melalui Ekspo Antarabangsa Sabah (SIE) yang dianjurkan bersama Dewan Perniagaan dan Industri Antarabangsa Malaysia (MICCI).

SIE kini lebih besar dan bertambah baik dari segi penglibatan, pengaruh jualan dan jumlah pengunjung, dan SIE telah menyediakan manfaat ekonomi jangka pendek dan panjang kepada Sabah dan ia petanda baik dalam usaha menjadikan negeri ini sebagai destinasi pelaburan dan dagangan, kata Ketua Menteri.

-- BERNAMA

Dua Produk Inovatif Terbaharu Buatan Malaysia Ke Pasaran Global

Dua Produk Inovatif Terbaharu Buatan Malaysia Ke Pasaran Global

KUALA LUMPUR, 19 Nov (Bernama) -- Dua produk baharu buatan Malaysia, keju sayuran halal dan papan gandaan biosinar mesra alam yang dipertontonkan pada pameran Dagangan Antarabangsa Malaysia 2009 (INTRADE 2009), mendapat sambutan menggalakkan daripada pembeli antarabangsa.

Keju sayuran halal yang dihasilkan daripada minyak sawit dan dipasarkan di bawah jenama D'Qisra, dikeluarkan oleh D'Qisra Sdn Bhd.

Menurut Pengarah Urusannya, Effendy Yusof, keju sayuran halal itu julung-julung kali di keluarkan di Malaysia hasil penyelidikan dan pembangunan ekstensif pada April lepas.

Effendy berkata produk itu telah menjalani ujian pemasaran pertamannya pada Mei dan kini ia diedarkan di pasaran tempatan melalui pasar raya Mydin dan saluran lain seperti kedai roti dan pasar mini.

D'Qisra dijangka meningkatkan pengeluaran bulanan kepada 50 tan berbanding 1.5 tan sebelumnya bagi memenuhi keperluan pasaran domestik.

Statistik terbaru import keju tahunan Malaysia bernilai hampir RM1.2 bilion. Ini merupakan penunjuk mengenai potensinya yang sangat besar dalam pasaran domestik," katanya.

-- BERNAMA

Sabtu, 7 November 2009

Malas usaha punca utama usahawan gagal

KOTA KINABALU 6 Nov. - Sikap malas berusaha merupakan antara kekangan utama yang menghalang misi untuk melahirkan usahawan berjaya di negeri ini.

Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Masidi Manjun berkata, masalah itu bukan saja menyusahkan individu terbabit tetapi menjadi cabaran kepada kerajaan dalam melahirkan usahawan berjaya.

"Kebanyakannya mengamalkan sikap mahu terus di puncak kejayaan tanpa bermula dari bawah. Tiada kejayaan yang menggunakan jalan singkat, mereka tidak mahu bekerja keras seperti mana usahawan kaum lain.

"Kita bimbang sikap ini jika tidak dihapuskan akan menyukarkan usaha melahirkan usahawan tulen berjaya," katanya ketika berucap melancarkan program Tunas Mekar peringkat negeri di sini hari ini.

Hadir sama, Ketua Pengarah Unit Penyelarasan Pelaksanaan, Jabatan Perdana Menteri ICU JPM, Datuk Shukry Mohd. Salleh; Pegawai Pembangunan Negeri, Matusin Sunsang dan Timbalan Naib Canselor Universiti Teknologi Mara (UiTM), Prof. Dr. Mohd. Kamal Harun.

Program Tunas Mekar dicetuskan bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi dan ia dilaksanakan melalui perkongsian bestari berasaskan sistem mentor antara graduan universiti dan usahawan bagi membangunkan industri kecil dan sederhana.

Ia dikendalikan oleh ICU JPM dengan kerjasama UiTM.

Bagi melaksanakan program ini, graduan yang berkelulusan dalam pelbagai bidang dan berminat dalam keusahawanan akan dipilih dan ditempatkan di syarikat tertentu, bersesuaian dengan kelulusan mereka.

Di bawah program ini, mereka akan berkongsi pengetahuan dan kemahiran dengan usahawan-usahawan berpengalaman bagi menambah nilai produk dan perkhidmatan syarikat berkenaan.

Masidi berkata, sebagai usahawan baru, mereka perlu menghadapi cabaran dan rintangan dalam dunia perniagaan.

Katanya, ia merupakan satu pengalaman berharga dan dapat meletakkan kedudukan seseorang itu pada tahap yang lebih baik berbanding orang lain dalam dunia perniagaan. - utusan.com.my